Aşırı Yemek Nasıl Durdurulur ve Yemek Takıntısı Nasıl Kaybedilir? 3. makale
Bedenimizin her hali güzel ve görünümünüz nasıl olursa olsun siz memnunsanız kimse bunu eleştiremez ve değiştirmenizi isteyemez. Fakat bazen sağlık durumumuzu yaşamımızı etkileyecek kadar aşırı kilo ya da aşırı zayıf olma durumunu kimse yaşamak istemez. Biz bu yazımızda aşırı yemek yeme durumundan ve çözüm yollarından bahsedeceğiz. İlk olarak baktığımızda ılımlı, istikrarlı bir şekilde yemek yemek bazılarımız için bir meydan okuma olabilir. Bu durum bazılarımız için, ortaya çıkan sayısız olumsuz duygusal ve fiziksel sorunlara rağmen, bu davranış her yıl devam edebilir. Sihirli bir çözüme sahip olduğunu iddia eden takviyeleri, diyetleri vb. yaklaşımların işe yaramadığını fark etmeye başlıyoruz.
Aşırı yemeyi ve gıda takıntısını durdurmak zor olabilir çünkü tedavi ile düzeltebileceğimiz tek bir kök neden yoktur. Aksine, insanların mücadele etmesinin sayısız nedeni vardır ve bir kişinin altında yatan bir veya birkaç olası güvenlik açığı olabilir.
Aşırı yemenin nedenleri ve katkıda bulunanlar şunları içerir (ancak bunlarla sınırlı değildir):
Genetik
yetiştirme
Psikiyatrik bozukluklar [ dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB), anksiyete , depresyon ]
Geri tepmeye yol açan gıda kısıtlaması
Yüksek şekerli/yağlı yiyeceklere verilen yüksek beyin ödül tepkileri
duygusal yeme
dürtüsellik
nörohormonlar
Nörotransmitterler ve beyin devreleri
nöroinflamasyon
bağırsak mikrobiyomu
Ayrıca Sayısız Potansiyel Çözümler Vardır
Tedavi yaklaşımları şunları içerir (ancak bunlarla sınırlı değildir):
Psikiyatrik bozukluklar için ilaçlar ve psikoterapi
Diyetisyen/Beslenme Uzmanı
Gıda takibi
Bilişsel davranışçı terapi (CBT)
Fiziksel egzersiz
Farkındalık
Beslenme yaklaşımları (yüksek protein, düşük karbonhidrat, keto, yoksunluk temelli vb.)
Araştırmalar, hepsinin çalışma potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor, ancak tek bir yaklaşım, obezitede, tıkınırcasına yeme ve/veya gıda bağımlılığı olan insanlar için kesin bir tedavi değildir .
Gerçek şu ki, aşırı yemek yeme takıntısından kurtulmak söz konusu olduğunda tek bir yöntem herkese uymaz. Bir kişi için yararlı olabilecek bir şey, bir başkası için zararlı olabilir.
Bu, altta yatan tanıya bağlı olarak, insanların diyet müdahalelerine verdiği çeşitli tepkilerle gösterilebilir. Birçok obez insan için basit kalori kısıtlaması ve fiziksel egzersiz içeren bir program işe yarayabilir. Yiyecek bağımlılığı olan bir kişi için beyindeki bağımlılık devresini (yüksek şeker, karbonhidrat ve yağ) aşırı uyarma eğiliminde olan tüm yiyeceklerden kaçınmayı içeren yoksunluk temelli bir yaklaşım önerilir.
Buna karşılık, kalorileri kısıtlamak veya belirli gıda türlerinden kaçınmak, tıkınırcasına yeme bozukluğu olan birinin daha fazla yemesine ve daha da kötüleşmesine neden olabilir. Bu nedenle, kimin hangi tedaviye ihtiyacı olduğu bireysel olarak belirlenmelidir.
Semptomlarımızı, genetik bilgimizi ve psikolojik profilimizi, bizim için en iyisinin ne olduğunu bize söyleyecek bir profesyonele bildirebileceğimiz bir yer olsaydı ya da yapılacak bir tür uygulama olsaydı harika olurdu. Ama işler henüz bu şekilde yürümüyor.
Şimdilik, denemek, değerlendirmek, değiştirmek, yeniden değerlendirmek ve ilerlemeye devam etmek bize kalmış.